
Chianti Classico Monticiello
Colombaio di Cencio
Jaar: 2020
Land: Italië
Regio: Toscane, Chianti Classico DOCG
Bodem: kalk en zandsteen op een hoogte variërend van 280 tot 480 meter boven zeeniveau
Inhoud: 0,75 l
Alcoholgehalte: 13,5°
Druiven: 100% Sangiovese Grosso
Vinificatie: Na de handmatige oogst werden de druiven ontsteeld en voorzichtig gekneusd voor vinificatie. De alcoholische gisting vond plaats in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur tot maximaal 28°C met een maceratie van 15 dagen van de most in contact met de schil. De rijping vond plaats in tonneaux en grote houten vaten gedurende een periode van 9 maanden.
Karakteristieken: De wijn presenteert zich in het glas met een intense robijnrode kleur. In de neus komen aroma's vrij van rijp klein rood fruit gecombineerd met bloemige hints van roos en violet, samen met subtiele tonen van oosterse donkere kruiden. De smaak is vol en evenwichtig, versterkt door zijdezachte tannines en een elegante mineraliteit die blijft hangen in de afdronk.
Foodpairing: Past goed bij oude kazen en bij smaakvolle recepten met rood vlees of wild.
Serveertips: Open de wijn een uur en een half tot twee uur van tevoren.
Bewaren: 3 tot 4 jaar
Prijs: € 17,95

Chianti Classico Monticiello
Recensies
2 glaasjes in de prestigieuze wijngids Gambero Rosso.
Het wijnhuis
Colombaio di Cencio ligt in het hart van de pittoreske appellatie Chianti Classico in de stad Gaiole, een van de historische gemeenten waar Chianti Classico wordt geproduceerd en een van de meest gerenommeerde gebieden in deze DOCG. De 25 hectare van het landgoed met wijnstokken is verdeeld over de Cornia-wijngaard, beplant met Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon en witte druiven;. Montelodoli waar Sangiovese, Cabernet Franc, Petit Verdot en Merlot worden verbouwd; en Vinci waar Sangiovese de enige aangeplante druivensoort is. Net zo belangrijk als de teeltlocaties zijn de ruim 80 hectare van het landgoed, bedekt met bossen en bevolkt door de natuurlijke flora en fauna van Toscane.