
Badia a Passignano
Antinori
Wijnhuis: Antinori
Jaar: 2020
Land: Italië
Regio: Toscane
Inhoud: 0,75 l
Alcoholgehalte: 15°
Bodem: Kalksteen, klei, wijngaarden op 300 meter hoogte in het hart van de DOCG Chianti Classico
Druiven: 100% Sangiovese
Vinificatie: De handmatige oogst vindt plaats tussen de laatste week van september en de eerste week van oktober. Alleen de beste druiven worden geselecteerd, geoogst, en vervolgens voorzichtig ontsteeld en geperst. De alcoholische fermentatie in roestvrijstalen tanks duurde ongeveer 10 dagen. Daarna ondergaat de most een maceratie op de schillen gedurende 10 tot 12 dagen. De rijping vindt plaats in Hongaarse eiken vaten gedurende meerdere maanden.
Karakteristieken: De kleur is intens robijnrood. Het boeket valt op door zijn volheid en aromatische complexiteit: intense tonen van rijpe rode en zwarte vruchten. De smaak is rijk en complex: de wijn is omhullend, sappig, smaakvol, met zachte tannines en ondersteund door buitengewone mineraliteit en frisheid. Een lichte fruitige nasmaak zorgt voor een smaakvolle en erg lange afdronk.
Foodpairing: Gestoofde vleesgerechten, pittige kazen en kruidige gerechten
Bewaren: tot 10 jaar na de oogst
Serveertips: Open de wijn een uur en een half van tevoren
Prijs: € 43,00

Badia a Passignano
Antinori is een begrip in de wijnwereld, het is het oudste en waarschijnlijk ook het meest gekende en gewaardeerde wijnhuis in Toscane. Antinori bestaat al liefst 600 jaar en is nog altijd eigendom van de familie. De 26e generatie gepassioneerde wijnmakers wordt nu geleid door Piero Antinori, bijgestaan door zijn drie dochters, Albiera, Allegra en Alessia, een geschiedenis die ongezien is in de wijnwereld. Momenteel beschikt de familie in bijna alle wijnstreken in Italië wijngaarden en wijnhuizen. Overal waar ze starten, is het met één doel: de beste en lekkerste wijnen maken van die streek. Innovatie en passie zijn de drijfveren voor de familie Antinori.
Het wijnhuis
Badia a Passignano is een beroemde burcht op de heuveltop nabij Tenuta Tignanello. Marchese Antinori produceert hier sinds jaar en dag zijn top Chianti Classico. Sinds enkele jaren is deze categorie gedoopt tot Gran Selezione. Zeg maar het beste van het beste op Chianti Classico gebied. Geweldige wijn, net zo robuust en stevig als de burcht waar hij naar vernoemd is. Badia a Passignano ligt boven de stad Sambuca Val di Pesa, slechts 3 kilometer ten zuiden van het landgoed Tenuta Tignanello.