
Châteauneuf-du-Pâpe Les Cailloux
Domaine André Brunel
Jaar: 2023
Regio: Rhône, sud
Inhoud: 0,75 l
Alcoholpercentage: 13,5 °
Druiven: Roussanne (80%), Clairette (15%), Grenache (5%): wijnstokken van 30 jaar oud
Vinificatie: De druiven worden heel vroeg in de ochtend manueel geoogst om ze niet aan de hitte bloot te stellen. Om het contact met zuurstof te beperken, worden ze direct geperst. Fermentatie bij lage temperatuur om de frisheid van de roestvrijstalen tank te behouden. Rijping gedurende 6 maanden op droesem in roestvrijstalen vaten. Geen houten vat.
Karakteristieken: Deze Châteauneuf-du-Pape Blanc is samengesteld uit 2 percelen, elk gewijd aan een druivensoort: de Serres gewijd aan Roussanne en de Revès gewijd aan Grenache Blanc. De keuze voor Roussanne, atypisch voor een Châteauneuf-du-Pape Blanc, brengt aroma, finesse en elegantie met zich mee - de structuur en kracht die wordt geleverd door de Grenache Blanc. Het terroir met glooiende kiezelstenen, zo kenmerkend voor de appellatie, geeft deze geweldige witte wijn het essentiële rijpingsvermogen, zodat hij binnen een paar jaar zijn volledige potentieel tot uitdrukking kan brengen.
Geuren en smaken: Bloemig in de neus, fruitig, honingachtig en mineralig in de mond, soepel in de afdronk, deze witte wijn zal verbazen met zijn complexiteit en de evolutie van zijn aroma's tijdens het proeven. De Roussanne brengt elegantie, finesse en lengte in de mond. De Grenache Blanc zorgt voor frisheid en levendigheid, essentieel voor de smaak van deze geweldige witte wijn.
Foodpairing: Wit vlees en vis in saus, geitenkazen
Bewaren: De volledige rijpheid van deze wijn wordt verkregen na minimaal 5 jaar rijping.
Prijs: € 35,95

Châteauneuf-du-Pâpe Les Cailloux
Recensies
Robert Parker: 94/100
Het wijnhuis
De familie Brunel is sinds de 17e eeuw aanwezig op het grondgebied van Châteauneuf du Pape en is al vijf generaties volledig toegewijd aan wijn. Al in de 17e eeuw wordt de wijnbouwactiviteit van de familie bevestigd door de aankoop van een stuk wijngaard ten noorden van de appellatie van Châteauneuf en dit van de bisschop van Avignon.Vele generaties volgen elkaar op in dienst van de wijnbouw, maar pas in 1954 creëerde Lucien Brunel het merk Les Cailloux om de specifieke kenmerken en kwaliteiten van de wijnen van het landgoed te kunnen ontwikkelen en bekend te maken. In 1971 nam André Brunel de exploitatie van het landgoed over. Onder zijn leiding zal het domein een snelle groei doormaken: verwerving van wijnstokken in Côtes du Rhône en in Vin de Pays. Hij voert ook belangrijke veranderingen door in het beheer van de wijnstok door en dit als een van de eersten in Chateauneuf du Pape:een niet-chemische benadering van het telen van wijnstokken.