
Mammouth Cuvée Tronconique
Vignobles Pichon - Mur Mur Ium
Wijnhuis: Vignobles Pichon, Mur Mur Ium
Jaar: 2020
Land: Frankrijk
Regio: Rhône; Vaucluse
Inhoud: 0,75 l
Alcoholpercentage: 14,5 °
Druiven: 100% Grenache, vieilles vignes
Karakteristieken: In de neus: toetsen van rijp fruit, kruidigheid, typisch voor de regio (rozemarijn, tijm). In de mond een smaakbom van fruit. Mondvullend met een mooie en lange afdronk., ondersteund door frisse zuren.
Foodpairing: Stevige vleesgerechten, wild, om zo van te genieten
Serveertips: Open de wijn enkele uren van tevoren
Prijs: €22,90

Mammouth Cuvée Tronconique
De druiven, afkomstig van zeer oude Grenache stokken worden manueel geplukt in de laatste week van oktober. Dan zijn ze optimaal rijp. Na gisting in betonnen tanks rijpt de wijn op nieuwe eiken vaten. Het resultaat is een prachtige, complexe en mondvullende wijn die het karakter van de zuiderse Grenache druif weerspieget. Mammouth Grenache kan zeker zijn mannetje staan naast menige wijn uit de meer bekende en duurdere Châteauneuf-du-Pâpe regio.geoogst en na een temperatuur gecontroleerde gisting gedurende 18 maanden gerijpt op kleine vaten van Sloveense eik. Na drie maanden flesrijping worden ze gecommercialiseerd.
Het wijnhuis
Dit domein bevindt zich niet ver van het dorp Mormoirin, aan de voet van de Mont Ventoux. Het is in deze regio dat men de beste en legendarische wijnen van de Côtes de Provence terugvindt, met o.a. Vacqueyras en Gigondas in het noorden, en Châteauneuf-du-Pape in het westen. Het domein behoort sinds 2006 aan de familie Pichon. Véronique Pichon staat aan het hoofd van het bedrijf. Véronique gelooft rotsvast in de kwaliteit van het terroir van hun wijngaarden. In totaal beschikken ze over 60 hectaren. Dankzij de mistral die de verfrissende wind van de Mont Ventoux door de wijngaarden blaast, behouden de wijnen frisheid en de nodige zuren, ondanks het warme zuiderse klimaat. Kalk en witte klei zijn de belangrijkste elementen in de bodem, op sommige plaatsen rotsachtig, op andere plaatsen zanderig. De variëteit aan percelen en terroirs maakt de aanplant van verschillende cépages (o;a; syrah, grenache, marselan, rousanne, viognier,…), aangepast aan bodem en omgeving mogelijk. Sinds 2018 kreeg het domein het certificaat ‘écologique’, wat betekent dat men in en met respect voor de natuur werkt. Alle percelen zijn in conversie naar ‘bio’. Naast wijn wordt er ook honing gemaakt.