
Gigondas ‘Face Nord’
Dauvergne-Ranvier
Jaar: 2022
Land: Frankrijk
Regio: Rhône
Inhoud: 0,75 l
Alcoholpercentage: 1°
Druiven: Grenache, Syrah, Mourvèdre
Herkomst: Gigondas, oostelijke helling
Bodem: Steenachtige mergel
Vinificatie:. De concentratie kwam van nature voor in de druiven met opbrengsten van minder dan 40 hectoliter per hectare, afhankelijk van het perceel. Handmatige oogst, zachte ontsteling, lange vatting, haalden de zeer rijpe verbindingen uit de druiven. Door gedeeltelijke rijping in vaten, tonnen en vaten kon de wijn aan complexiteit winnen. Het bottelen vond ruim een jaar na de vinificatie plaats
Karakteristieken: de neus vinden we dezelfde geuren als in de heuvels van Gigondas: dennen, rozemarijn, gras, kalksteen... Andere aroma's maken de wijn compleet: zoethout, mirtebes, zwarte bes en rokerige en licht cacaotonen. De mond is voortdurend in opkomst: aanvankelijk discreet, maar hij wint met elke seconde aan kracht. De afdronk vertoont een zeer goede lengte.
Foodpairing: Open deze fles met een lekker stuk rundvlees met peper, een stukje wild zoals een fazant met truffel of zelfs een lamsschouder.
Bewaarpotentieel: tot 8 à 10 jaar na de oogst
Prijs: € 26,75

Gigondas ‘Face Nord’
Recensies
89/100 Wine Spectator
91/100 Robert Parker
90/100 Guide Bettane Desseauve
89 Jeb Dunnuck
15 Jancis Robinson
Het wijnhuis
Een nieuw type kooplieden vestigde zich in Laudun, vlakbij Avignon. Wijnmakers, partners Jean-François Ranvier en François Dauvergne, vinifiëren hun eigen wijnen door rechtstreeks te werken op percelen die hen ter beschikking worden gesteld door gecontacteerde wijnbouwers. Sinds 2004 zijn ze begonnen met 2 of 3 appellaties van gecontroleerde oorsprong, en sindsdien voortdurende bezig met het prospecteren en ontdekken van pareltjes van landgoederen verspreid over de vier hoeken van de Rhônevallei. Tegenwoordig werken de makers met een veertigtal kelders, van wijnen uit de Côte Rôtie tot die uit de Lubéron. Het beste van hun productie (een twintigtal AOC’s) is gegroepeerd onder het label “Dauvergne Ranvier”.
Na ongeveer vijftien jaar ervaring in de Rhônevallei reizen de partners elk jaar meer dan 60.000 kilometer in de Rhônevallei om nieuwe terroirs te vinden om te exploiteren. Het voordeel van deze weg voor wijnbouwers? Kwaliteitsadvies inwinnen om een perceel van hun landgoed te verbeteren en deze expertise uit te breiden naar de gehele productie. Hun productie, harmonieus en gestileerd, respecteert een gemeenschappelijk kader en een doel. Hier geen passieve of risicovolle wijnen. De wijnen, stuk voor stuk zeer fruitig, zorgen vanaf het begin voor een prachtige aromatische expressie! De makers wilden een assortiment wijnen aanbieden met een mooi evenwicht tussen tannines en zuurgraad.