
Châteauneuf-du-Pâpe Les Cailloux
Domaine André Brunel
Jaar: 2021
Regio: Rhône, sud
Inhoud: 0,75 l
Alcoholpercentage: 14°
Druiven: Grenache (70%), Mourvèdre (20%), Syrah (10%): wijnstokken van 60 jaar oud
Vinificatie: Manuele oogst. Volledige ontsteling. Rijping gedurende 18 maanden in betonnen vaten
Karakteristieken: Deze wijn ontleent zijn naam aan de talloze opgerolde kiezelstenen die in de wijnstokken aanwezig zijn en die de oorsprong vormen van de naam van het domein. De wijngaard bestaat uit meerdere percelen, die elk hun eigen kenmerken met zich meebrengen en deze wijn zijn ongelooflijke complexiteit geven: het Bois de la Ville en de Serres, waarvan de zeer filtrerende grindbedden een optimale afvoer van water mogelijk maken en daardoor een zeer geconcentreerd sap; Farguerol en Cansaud waarvan de rode en blauwe klei de bron zijn van extreme aromatische rijkdom; en ten slotte Cabrières en Revès waarvan de kalksteen in zijn kalkachtige vorm de structuur en lengte in de mond van het geheel geeft. Deze nauwgezette analyse van het terroir maakte het mogelijk om de meest geschikte druivensoort en de meest geschikte teeltmethoden voor de wijnstokken te bepalen (type grasbedekking, snoeien, ploegfrequentie, enz.).
Geuren en smaken: Dominante aroma's van vers rood fruit, waardoor je wordt meegevoerd naar een gastronomisch universum. In de mond zijn de taninnes gesmolten en elegant. De aanwezigheid van Grenache zorgt voor een heerlijke frisheid, geaccentueerd, net als in de neus, door aroma's van rood fruit. Terwijl je proeft, komen er complexere tonen naar voren: sinaasappelschil, garrigue en witte peper, die een verfijnde en harmonieuze smaakervaring bieden.
Foodpairing: Rood vlees, wild
Serveertips: open een 2 tal uren van tevoren
Bewaren: Deze wijnen kunnen jong gedronken worden om te profiteren van de frisheid van het rode fruit van de Grenache. Hun potentieel zal echter pas tot uiting komen na minimaal 5 jaar veroudering, waarbij hun hoogtepunt rond rond 10 jaar na botteling is.
Prijs: € 35,95

Châteauneuf-du-Pâpe Les Cailloux
Recensies
La Revue du Vin de France: 95/100
Het wijnhuis
De familie Brunel is sinds de 17e eeuw aanwezig op het grondgebied van Châteauneuf du Pape en is al vijf generaties volledig toegewijd aan wijn. Al in de 17e eeuw wordt de wijnbouwactiviteit van de familie bevestigd door de aankoop van een stuk wijngaard ten noorden van de appellatie van Châteauneuf en dit van de bisschop van Avignon.Vele generaties volgen elkaar op in dienst van de wijnbouw, maar pas in 1954 creëerde Lucien Brunel het merk Les Cailloux om de specifieke kenmerken en kwaliteiten van de wijnen van het landgoed te kunnen ontwikkelen en bekend te maken. In 1971 nam André Brunel de exploitatie van het landgoed over. Onder zijn leiding zal het domein een snelle groei doormaken: verwerving van wijnstokken in Côtes du Rhône en in Vin de Pays. Hij voert ook belangrijke veranderingen door in het beheer van de wijnstok door en dit als een van de eersten in Chateauneuf du Pape:een niet-chemische benadering van het telen van wijnstokken.