
Châteauneuf-du-Pâpe Cuvée Réservée
Domaine André Brunel
Jaar: 2022
Regio: Rhône, sud
Inhoud: 0,75 l
Alcoholpercentage: 14 °
Druiven: Grenache (40%), Syrah (40%), Mourvèdre (20 %): wijnstokken van 40 jaar oud
Vinificatie: Manuele oogst. Volledige ontsteling van alle druivensoorten. Remontage gedurende 4 weken, dagelijks uitgevoerd. Rijping van 12 maanden in cuves, geen eik.
Karakteristieken: Ontdek een opmerkelijke wijn, afkomstig uit verschillende zorgvuldig geselecteerde percelen, die elk hun eigen onderscheidende kenmerken met zich meebrengen. Grenache, geteeld op zandgronden, geeft deze wijn een prachtige rondheid en fruitige rijkdom. Tegelijkertijd voegt de op gerolde kiezelstenen geplante Syrah krachtige en gestructureerde tannines toe. De wijnstokken, jonger dan die van de cuvée “Les Cailloux”, zorgen ervoor dat deze wijn vanaf zijn jeugd kan worden genoten.
Geuren en smaken: Vanaf de eerste neus verleidt deze ‘cuvée réservée’ met zijn dominante aroma's van rood en zwart fruit. In de mond zijn de tannines harmonieus en elegant, met een zijdezachte en verfijnde textuur. Na 5 jaar verschijnen aroma's van leer en kreupelhout, met een aanhoudende lengte en fijne elegantie.
Foodpairing: Rood vlees, grillades, gevogelte in rode wijnsaus
Serveertips: open een 2 tal uren van tevoren
Bewaren: Deze wijn kan jong worden gedronken om optimaal te profiteren van het verse rode fruit van de Grenache druif. Het verouderingspotentieel zal echter na minimaal vijf jaar volledig tot uiting komen en zal rond de tien jaar zijn hoogtepunt bereiken.
Prijs: € 27,95

Châteauneuf-du-Pâpe Cuvée Réservée
Recensies
James Suckling: 93/100
Het wijnhuis
De familie Brunel is sinds de 17e eeuw aanwezig op het grondgebied van Châteauneuf du Pape en is al vijf generaties volledig toegewijd aan wijn. Al in de 17e eeuw wordt de wijnbouwactiviteit van de familie bevestigd door de aankoop van een stuk wijngaard ten noorden van de appellatie van Châteauneuf en dit van de bisschop van Avignon.Vele generaties volgen elkaar op in dienst van de wijnbouw, maar pas in 1954 creëerde Lucien Brunel het merk Les Cailloux om de specifieke kenmerken en kwaliteiten van de wijnen van het landgoed te kunnen ontwikkelen en bekend te maken. In 1971 nam André Brunel de exploitatie van het landgoed over. Onder zijn leiding zal het domein een snelle groei doormaken: verwerving van wijnstokken in Côtes du Rhône en in Vin de Pays. Hij voert ook belangrijke veranderingen door in het beheer van de wijnstok door en dit als een van de eersten in Chateauneuf du Pape:een niet-chemische benadering van het telen van wijnstokken.