Pagin et Fils
Champagne

Gabriel Pagin et Fils
Het Champagne huis Gabriel Pagin & Fils, in 1946 gestart door de vader van Gabriel, ligt in Avenay Val d’Or. Hun Premier Cru wijngaarden liggen in de Vallée de la Marne in Avenay Val d’Or en Mutigny. Daarnaast hebben ze ook nog enkele Grand Cru velden in Avizé en Cramant, in de Côte des Blancs. Op dit moment zijn ze gecertificeerd als ‘Haute Valeur Environmentale’, wat inhoudt dat ze niet werken met chemische bestrijdingsmiddelen en meer biodiversiteit in hun wijngaarden nastreven. In het geval van Pagin houdt het ook in dat ze in de wijnkelder de Champagnes zoveel mogelijk hun gang laten gaan. Niet helpen met allerlei chemische middelen is hier een belangrijk voorbeeld van.
Avenay Val d’Or is een dorp gelegen in het hart van de Champagne, in het regionale natuurpark Montagne de Reims, op 10 km van Epernay en op 30 km van Reims. Het grondgebied van Avenay Val d'Or produceert wijnen met grote finesse en een delicaat boeket, dankzij een rijk terroir en een ideale locatie: een ondergrond van kalksteen die de natuurlijke drainage van de bodem bevordert en wijngaarden gelegen op heuvels met optimale uren zonneschijn.
De wijngaarden van 9,5 ha zijn verspreid over terroirs die zijn geclassificeerd als Premier Cru en Grand Cru. De familie heeft verschillende kleine percelen in haar bezit. Elk perceel brengt een specificiteit en een typisch karakter met zich mee die tot uitdrukking komt tijdens de ontwikkeling van de champagnes. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 30 jaar.
Bescherming van de wijngaard
De familie Pagin geeft de voorkeur aan het bewerken van de grond onder de rij en rond de wijnstok: deze methode is een alternatief voor het gebruik van herbiciden. Het bevordert het microleven in de bodem. De behandelingen worden van geval tot geval en in zeer lage doseringen uitgevoerd om zo de natuurlijke weerstand van de wijnstokken tegen ziekten te versterken. Het doel is om de diepe wortels van de wijnstok te stimuleren, zodat de complexiteit van het terroir tot uiting kan komen in de toekomstige druiven. Om dit te doen, gebruiken ze biologische werkmethodes die zijn toegestaan in de biologische landbouw en bewerken ze de grond door te ploegen.


Vinificatie
Wanneer de druiven volledig rijp zijn, worden ze uitsluitend met de hand geoogst, zodat de trossen heel en intact blijven voordat ze worden geperst. Het persen gebeurt direct na het plukken, op de boerderij, in een eigen traditionele pers van 4000 kg. Om de typische kenmerken van elk terroir te behouden, worden de druiven per vintage en per druivensoort subtiel geperst. De verschillende sappen worden overgebracht naar de vatenkamer en vervolgens individueel geïdentificeerd om de traceerbaarheid van het perceel te garanderen. Na de assemblage worden de wijnen gebotteld. Ze krijgen een likeur bestaande uit suiker gisten waardoor het schuim kan ontstaan. Daarna volgt een rustperiode van verschillende jaren op latten in de kelders. Tijdens deze lange rijping op de droesem zullen de champagnes hun aroma's en hun unieke karakter ontwikkelen.
Het aanbod
Van dit domein bieden we drie wijnen aan: twee witte Champagnes en één rosé. Klik op de knop voor de informatiefiche van de wijn.